Spar penger med bildelingstjenester

Spar penger med bildelingstjenester

Nye kommunikasjonsformer og teknologi har gjort det mulig for ulike deletjenesteaktører å bli et fullverdig alternativ for forbrukere når de skal benytte en ny tjeneste. I utlandet har ulike delebiltjenester blitt svært populære, og det har ført til at mange familier har gått fra å selv eie en bil til å kun leie bil når behovet er som størst. I Norge har kun 13 000 personer benyttet seg av en bildelingstjeneste så langt, mens det finnes 275 000 registrerte personbiler kun i Oslo. Markedet er så langt lite, men det er et stort potensial for vekst.

Generelt er det mange fordeler ved å benytte seg av en bildelingstjeneste. Siden du ikke selv eier bilen slipper du de faste utgiftene og det store verditapet. Samtidig slipper du risikoen for eventuelle verkstedsbesøk, som kan bli kostbart i lengden. Du kan også velge bil etter behovet du har fra gang til gang.

Om du vurderer å selge bilen og heller gå for en delebilstjeneste bør du starte med å gå igjennom dine årlige utgifter til din nåværende bil. Dette inkluderer drivstoff, service, forsikring, dekk, vask, årsavgift og vedlikehold. Av de årlige utgiftene er den klart største posten verditapet. Ifølge Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV) er det årlige verditapet 25% av verdien per år for rimeligere biler og opp mot 50% for en dyrere bil.

Samlet sett utgjør dette store årlige utgifter, og som eksempel beregner OFV at en middels familiebil (nypris 375.000) som Ford Mondeo eller WW Passat vil koste deg 97.265 kroner per år om du kjører 15.000 kilometer i året. Dette er et forsiktig anslag når gjennomsnittlig kjørelengde for en personbil er 17.000 km i året ifølge SSB.

Med denne informasjonen i bakhodet kan man først vurdere om en delebilstjeneste kan være aktuelt. Hva som er mest lønnsomt vil avhenge av hvor ofte og hvordan du bruker bilen. Nedenfor finner vi en oversikt over de mest omtalte delebiltjenestene i Norge:

I Norge kan du benytte deg av tjenester som Bilkollektivet, Hertz Bilpool, Move About eller Nabobil. De ulike tjenestene opererer med ulike modeller for medlemskap og utleie. Felles for de alle er at det er plassert ut biler sentralt i de større byene i Norge, der klart flest er i Oslo, der medlemmene kan hente ut bilen. Bilen er på forhånd reservert og benyttes etter avtale. Bilene kan leies på times-, døgns eller helgebasis. Vi vil gjennomgå hver enkelt tjeneste og skrive en kort oversikt over hvordan de fungerer.

Bilkollektivet

Bilkollektivet ble startet opp i 1995 og er den største bildelingstjenesten med over 3700 medlemmer. Tjenesten er organisert som et klassisk samvirkelag og eies av dets medlemmer og leier kun ut til de som eier en andel.

Pris: Omsetningsandel kjøpes for 5000 kr samt et depositum på 1000 kr. Løpende årskontingent på 750 kr. Dette gir muligheten for at 2 kan bruke tjenesten. Andelen og depositumet tilbakeføres ved endt medlemskap fratrukket 400 kr i salgsgebyr.

Når du er medlem er prisen 27-35 kroner timen eller 190-385 per døgn avhengig av hvilken type bil man velger, da er drivstoff og eventuelle bompasseringer inkludert. Deretter er prisen 1,9 kr til 4 kr per km.

Tilgjengelighet: 100 utstillingsplasser i Oslo, samt 4 plasser i Stavanger og Tromsø. I Kristiansand finnes 1 utstillingsplass. Det leies, og kjøpes/leases biler til perioder der det er særlig stort behov for biler, slik at det er tilstrekkelig for alle medlemmer.

Utvalg: Hovedsakelig stasjonsvogner og småbiler. Det finnes også større varebiler og kombibiler ved hvert utstillingspunkt samt El-biler. Bilene skal som utgangspunkt være maks 4 år gamle og utstyrt med klimaanlegg.

Konklusjon: Stort utvalg av biler som er lokalisert i byene i Norge. Høy pris for å bli medlem av Bilkollektivet og dette kan være en barriere for folk flest å bruke denne tjenesten, man får dog medlemsandelen og depositumet tilbake når man melder seg ut. Vi gir dem terningkast:

Hertz Bilpool

Hertz Bilpool ble startet i 2004 og ble kjøpt opp av Hertz i 2010. Du kan enten ha et løpende månedsmedlemsskap med 1 måneds oppsigelsesfrist eller betale for de gangene du leier en bil. Du behøver derfor ikke være fast medlem for å leie gjennom Hertz Bilpool og det vil da fungere som ordinært bilutleie.

Pris: Etableringsgebyret er 400 og deretter betaler man 200 i måneden for å være medlem. Timesprisen varierer mellom 25-79 kr avhengig av hvilken bil du velger. Deretter betaler du 3 kr per km der drivstofforbruket er inkludert, men ikke bompasseringer. Tilbyr også Pay&Go abonnement der du betaler kun når du bruker bilen.

Tilgjengelighet: Lokalisert i Oslo, Bergen, Stavanger, Kristiansand og Trondheim med hovedvekt på biler i Oslo. Til sammen finnes det 107 utleiepunkter og rundt 6000 biler.

Utvalg: Hertz tilbyr biler fra Citroën C1 som er en liten bil opp til større varebiler. Bilene skal som utgangspunkt ikke være eldre enn 1,5 år. Tilbyr også El-biler og scootere.

Konklusjon: Lite utvalg og man finner kun bilene i byene i Norge. Tilbyr 2 abonnementer et for dem som skal bruke tjenesten mye og trenger forutsigbarhet og et annet for de som skal bruke det i ny og ne. Dette er et stort pluss. Lite utvalg og få hentelokasjoner, men en tydelig prisstruktur gir vi Hertz Bilpool terningkast:

Move About

Move About leier kun ut El-biler og ble startet i 2007. Bilene eies av Move About og leies ut til dets medlemmer. Move Some-abonnementet har ingen faste kostnader og ingen bindingstid. Move More-abonnementet koster 99 kr per måned men har leiepriser som er ca. 25% lavere.

Pris: Move About opererer med to forskjellige abonnementsplaner, Move Some og Move More. Move Some er et gratis abonnement med priser fra 89 kr per time og avhenger av leietidspunkt og type bil.

Move More er et betalingsabonnement med en månedsavgift på 99 kr, men priser fra 69 kr per time og avhenger av leietidspunkt og type bil man leier.

Begge abonnementene gir mulighet for langtidsleie fra 24 timer til opptil 1 ukes leie, prisreduksjon gis avhengig av hvilken abonnement man abonnerer på.

Tilgjengelighet: Bilene kan hentes ved 7 leiestasjoner sentralt i Oslo.

Utvalg: Move About tilbyr små og effektive bybiler med en rekkevidde på mellom 90-170 km og alle el-bilene kan hurtiglades. I dagens sortiment har de 3 forskjellige el-biler, BMW i3, VW e-Up! og VW e-Golf.

Konklusjon: Tilbyr kun leie av el-biler og er kun lokalisert i Oslo-området. Fordelene med å bruke Move About er tilgjengeligheten samt muligheten til å gratis parkering, bruk av kollektivfeltet samt bompassering. Grunnet svært få hentelokasjoner og kun i Oslo, så er vi nødt til å gi dem terningkast: 

Nabobil

Nabobil.no er den norske utgaven av Airbnb for biler. Nabobil kobler privatpersoner som trenger en bil med personer som eier en bil. Gjennom deres nettside Nabobil.no kan du finne den bilen som passer dit behov og som er lokalisert i nærheten av deg. Du kan selv se om bilen er tilgjengelig og du kan enkelt kontakte eieren for å avtale lånet bilen.

Pris: Prisene varierer mellom 100 kr til over 2000 kr per dag avhengig av hvordan bil man leier.

Tilgjengelighet: Nabobil.no har et bredt spekter av biler som er tilgjengelig over hele landet.

Utvalg: Et bredt spekter av biler og man finner alt av biler mellom VW til Tesla og Porsche.

Konklusjon: Meget stort utvalg av biler og man finner biler lokalisert over hele Norge. Veldig oversiktlig og lett brukergrensesnitt noe som gjør prosessen med å reservere bil utrolig enkelt. Er også dekket av If Forsikring med opptil 1 million kroner. Meget bra tjeneste. Nabobil er kanskje den mest kjente og mest brukte tjenesten idag, og mye skyldes deres meget brukervennlige tjeneste. I tillegg til at man finner utleiebiler over hele Norge trekker veldig opp. Svært lite negativt å si om Nabobil og derfor er vi nødt til å gi dem terningkast:

Oppsummering

Som vi har beskrevet ovenfor så har det kommet mange aktører de siste årene som tilbyr en meget bra tjeneste. Undersøkelser viser at norske biler står mer enn 23 timer stille hver eneste dag, og dette kan du utnytte ved å enten leie ut din egen bil eller leie bil fra en av disse tjenestene og spare store transportkostnader. Nabobil er kanskje den mest profilerte tjenesten av bildeling og det gjenspeiler også deres meget gode brukervennlighet og lave barrierer for utleie og leie av biler.

 

Leverandør
Bilkollektivet  Hertz BilPool MoveAbout Nabobil
Inngangsavgift 5000 400 0 0
Årlig Fastpris 750 2400 0 0
Leiepris 27-35kr/døgn 25-79/timen 69-115/timen 200-10000/døgn
Km-pris 1,9-4 3 0 0
Andre gebyrer  0 25 0 0
Depositum 1000 Varierer 2x Leiesum Leiebeløpet+ kortinfo
Utvalg Alle biltyper Alle biltyper + scooter Kun Elbiler Alt
Drivstoff inkludert JA JA N/A NEI
Bompenger inkludert JA NEI N/A NEI

Kilder:

https://www.toi.no/delemobilitet-og-bildeling/category1477.html

https://nabobil.no/help/article/204395161/hvordan-fungerer-nabobil

https://www.hertzbilpool.no/

http://www.moveabout.no/

http://bilkollektivet.no/

Comments are closed.