Lei ut utstyret ditt.

Lei ut utstyret ditt.

Delingstjenester har virkelig begynt å bli stort i Norge. I året 2015 hadde en av seks i Norge brukt en eller annen form for delingsøkonomiske tjenester. Tjenester som ble tilbudt i Norge var alt fra overnatting, kjøring fra a til b, middagsselskaper og småjobber.

Nå går delingsøkonomi opp ett hakk i Norge. Det har det kommet en ny tjeneste som lar privatpersoner leie ut ting du ikke bruker. Dette gjelder alt fra snøfreser, dyrt kamera utstyr til styling møbler. Alt mulig kan leies for enten en dag eller en uke. Ideen som ligger til grunn er delingsøkonomi, at private leier ut til private. De største på delingstjenester er blant annet Airbnb som er blitt store på utleie av rom, leiligheter, hus og hytter i verden inkludert Norge.  Hvis du bruker en høytrykksspyler to ganger i året kan det fort lønne seg å leie denne hver gang, istedet for å legge inn mye kapital i det å eie den.

Mellomleddet

Mellomleddet, som delingsøkonomien nå er avhengig av, tar provisjon på rundt 20 % av totalsummen. I de prosentene er det inkludert egenandel og forsikring av utstyret hvis dette skulle bli ødelagt av leietager. Hvis utstyret ikke kommer tilbake til avtalt tid erstatter også utleieselskapet verdiene du leide ut. De sikrer også betaling til utleier når leieperioden er utgått. Brukergrensesnittet er enkelt og gir god oversikt over hva som leies ut, og ikke mist hvor utstyret leies ut. Brukere av tjenesten kan også rangere hverandre, på lik linje som Airbnb og Uber, så hvis du er i tvil om du ønsker å leie ut til personer kan du enkelt sjekke den potensielle utleiers tidligere referanser.

Vår erfaring

Vi har prøvd leieting i ett par måneder nå, og er godt fornøyd. De har utrolig mye ting som leies ut, og vi har gått bort fra å kjøpe nye dyre ting. Hver gang vi vurderer å kjøpe noe nytt tar vi en kjapp titt på leieting.no for å se om det er noen som leier ut dette. Sist leie, var dyrt kamerautstyr, som kostet rundt 10 000 KR nytt, som vi kunne leie for 250 kr pr dag. Utstyr var noen vi ikke kom til å bruke fast fremover, men kun sporadisk. For 250 kr pr dag kan vi leie utstyret 40 ganger før det hadde lønnet seg å kjøpe det. Så hvis det kun skal brukes noen ganger i året så er det ikke tvil om at dette er utstyr som bør leies inn. Utviklingen på kamera teknologi går også veldig fort frem, så om to til tre år er det garantert kommet noe enda bedre, som vi da kan leie til sannsynligvis samme 250 KR.

Leie ting i praksis

Vi registrerte oss på leieting.no med epost og bank-id. Det hele tok 2 minutter, og så var vi klare til å kunne leie alt på nettsiden. Vi søkte etter det vi trengte og passet på at de som leide ut utstyret bodde i nærheten av oss. Da vi fant objektet vi ønsket å leie sendte vi en «leieforespørsel» med ønsket leiedato til utleier hvor vi sa hva vi skulle bruke det til, og iløpet av noen timer hadde vi fått svar at dette var iorden. Samtalene med utleier gikk gjennom deres app og sms hvis vi ønsket dette.

Vi hadde noen problemer med utstyret vi fikk leid, men kun tekniske da utstyret var ganske avansert. Men fikk full telefonsupport fra utleier over telefon med en gang. Så kjapp support har vi ikke fått før hos forhandlere. Utstyret leverte vi tilbake til avtalt tid, og gav vår rating av utleier med tanke på orden, kvaliteten på utstyret og supporten.  Vi fikk selv vite at vi også var blitt rangert av utleier, som vil være mer betryggende for neste utleier da vi fått en utleie referanser.

Erfaringen vi gjorde med å leie inn dyrt og avansert utstyr er at vi brukte mye tid på å sette oss inn i utstyret på lokasjon hvor utstyret skulle brukes. Dette gav en del stress, og hadde nok vært unngått hvis vi hadde leid utstyret en dag tidligere for å bli ordentlig kjent med delene.

Spennende ting som leies ut

Hos leieting.no er det en kunstsamler som leier ut deler av utstillingen sin. Originale og genuine Pushwagner til mange titusen lapper leies ut, kanskje for å gjøre hjemmet ditt ekstra ordinært ved en større fest? Sjekk ut samlingen som leies ut her

Comments are closed.