Forbrukslån uten sikkerhet

Forbrukslån uten sikkerhet

Her får du hjelp til å finne forbrukslån uten sikkerhet, men fortsatt beholde stålkontroll på privatøkonomien. Forbrukslån PC

Det er ikke å stikke under stol at lån uten sikkerhet har et høyt rentenivå. Det krever desto mer kontroll på økonomien, noe vi kommer tilbake til. Allikevel er forbrukslån et fleksibelt lån. Det stilles ingen krav om hva pengene skal brukes til. Du behøver heller ikke å la banken ta pant i eiendeler som sikkerhet for lånet.

La oss gå rett på sak.

Slik finner du forbrukslån med laveste rente:

  1. Finn frem siste års skattemelding og de to siste lønnsslipper.
  2. Se tabellen nedenfor for oversikt over banker som tilbyr forbrukslån.
  3. Send inn lånesøknad til minst to aktører.
  4. Sammenlign tilbudene du mottar.
  5. Aksepter tilbudet fra aktøren som tar lavest effektive rente på lånet.
Bank Gjennomsnittlig effektiv rente
Santander 15,7 %
Instabank 16,24 %
yA Bank 16,7 %
Komplett Bank 16,9 %
Bank Norwegian 17,8 %
OPP Finans 18,35 %

(Oppdatert 31.mars 2018)

Et forbrukslån du kan leve med

De fleste som tar opp et forbrukslån får ikke problemer med å nedbetale lånet til avtalt tid – i enkelte tilfeller raskere. Dessverre er det noen som får økonomiske problemer, samtidig som de har utestående gjeld. Lånet i seg selv er som regel ikke en direkte årsak til at økonomien forverres. Det er derimot med på å forsterke situasjonen.

Direkte årsaker som kan gi betalingsproblemer:

  • Høy gjeldsgrad
  • Arbeidsledighet
  • Sykdom
  • Skilsmisse
  • Overgang til pensjonisttilværelse

Hvordan kan du forhindre eller redusere muligheten for å få betalingsproblemer?

Det første man må være klar over er at man har bedre oversikt over egen økonomi (eller burde ha) enn hva banken har. Det betyr at du må foreta en egen vurdering hvorvidt et forbrukslån passer inn i privatøkonomien – uavhengig av om banken innvilger lånet.

Budsjett – Det beste verktøyet

Et månedsbudsjett er det beste verktøyet du kan bruke. Det lager du enkelt ved å sette opp alle inntekter og månedlige utgifter, enten i et Excel-ark eller med penn og papir. Det viktigste er at du får med alle betydelige beløp. Kostnader og utgifter som oppstår sjeldnere enn hver måned, fordeler du utover alle månedene.

Når du har satt opp alle dine nåværende inntekter og utgifter, legger du til terminbeløpet (renter og avdrag) på forbrukslånet. Hvis budsjetter går i minus, er konklusjonen åpenbar å ikke ta opp lån. Hvis budsjetter går i null, betyr det at man klarer å betjene lånet, så lenge utgiftene ikke øker eller inntektene reduseres. For å være på den sikre siden bør man legge til en sikkerhetsmargin som tar høyde for dette.

Buffer – Sikkerhet mot faktorer du har liten eller ingen kontroll over

Hendelser som uventet arbeidsledighet, sykdom eller skilsmisse, er noe man ikke har kontroll over. Det lureste man kan gjøre for å forsikre seg mot dette er å ha oppsparte midler i form av en buffer. En buffer er penger som kun skal brukes som en utvei når det oppstår uforutsette hendelser. Den bør bestå av minst tre ganger månedslønn – gjerne mer. Slik får man tid til å finne seg en ny jobb, refinansiere lån, eller gjøre andre tiltak, samtidig som man klarer å betjene faste utgifter.